DessertsCendol maken

https://bandoeng22.com/wp-content/uploads/2020/06/Cendol-1280x733.jpg

Cendol is een gekoelde drank dat uit kokosmelk, palmsuikersiroop en stukjes gelei bestaat. De drank is erg populair in Indonesië, Maleisië, Brunei, Cambodja, Oost-Timor, Vietnam, Thailand, Singapore en Myanmar.

Deze versie met drie soorten meel, maakt een stevige Cendol(Tjendol) en wordt mooi glimmend en doorzichtig. Duidelijk voller van smaak.

Ingrediënten
– Hun Kwee meel 35 gram
– tapioca (1 eetlepel) 5 gram
– rijstmeel 30 gram
– water 250 ml
– pandanextract (toko)
– 1/2 theelepel zout
– 1/2 eetlepel suiker
– pak kokosmelk
– 2/3 schijfjes gula jawa (Javaanse suiker)
– ijsblokjes

Bereiding

Kokosmelk
Verwarm kokosmelk op een laag vuur. Laat het even doorwarmen, niet koken.

Gula Jawa (Javaanse suiker)
Smelt ondertussen de gula jawa met een beetje water (twee eetlepels), tot een dunne stroop. Het wordt dikker als het afkoelt.

IJswater
Zet een pan met ijskoud water klaar. Veel ijsblokjes erin zodat ze even kunnen smelten en het water ijskoud maken.

Cendol
Meng het zout en suiker met het meel. Meng een scheut pandanextract door het water. Roer het groene water door de meel in een pan op een zacht vuur. Blijf roeren totdat het water begint te verdampen en de meelsubstantie behoorlijk dik is. Als het gaat glanzen en heel langzaam van de lepel afglijdt, is het klaar.

Zet een grove zeef op de pan met ijswater en giet het beslag in de zeef. Druk met een lepel of spatel de groene substantie door de gaatjes. Door het ijskoude water stollen de sliertjes meteen en houden ze hun vorm. Zorg dat je al je deeg in de zeef giet, zo worden je sliertjes zo lang mogelijk. Als alles in het water is gekoeld, giet het af.

Opdienen
Ik gebruik een cocktailglas. Schep als eerste je groene rijstsliertjes met wat van het water in je glas. Doe de kokosmelk erbij. Dan de gula jawa stroop in het glas.

Voordat je het gaat eten even roeren.

Bandoeng’22 Pandan liqueur is an Award Winning Premium Liqueur, made in The Netherlands
All rights reserved 2022.